افتتاح جایزه ۴۰ هزار دلاری فناوری و حکمرانی روستاآزاد

در سالگرد زندهیاد «رضا روستاآزاد»، رئیس سابق دانشگاه شریف و اندیشکده حکمرانی شریف، همایشی در سالن جابربن حیان این دانشگاه برگزار شد. در ابتدای این رویداد، درباره زندگی مرحوم روستاآزاد و تلاشهایش برای پیوند دانشگاه و صنعت صحبت شد. برخی از دانشگاهیان نیز در قالب یک ویدیوی ضبطشده درباره رئیس سابق دانشگاه شریف صحبت کردند. در این ویدیوی کوتاه، رسول جلیلی، رئیس فعلی دانشگاه شریف به دغدغههای رضا روستاآزاد در زمینه ارتباط دانشگاه و صنعت اشاره کرد و گفت با وجود آنکه در دهه ۸۰ این ارتباط سخت بوده، اما روستاآزاد بدون خستگی در این زمینه تلاش کرده است.
سعید سهرابپور، رئیس سابق این دانشگاه نیز دانشبنیان کردن کسبوکارها را یکی از مهمترین دغدغههای روستاآزاد در دوران فعالیتش عنوان کرد. افراد دیگری که در اندیشکده حکمرانی شریف و نهادهای دانشگاهی با روستاآزاد همکاری داشتهاند و علی اکبر صالحی، وزیر سابق وزارت امور خارجه نیز در این ویدیوی ضبطشده به بررسی ویژگیهای فردی و کوششهای رئیس سابق دانشگاه شریف در زمینه صنعتیسازی علم پرداختند.
گامهای نخست پیوند دانشگاه با حکمرانی و سیاستگذاری
در ادامه همایش دانشگاه و حکمرانی محمد ذوالقدر، دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام سخنرانی کرد. او به موضوع پیوند دانشگاه با حکمرانی و سیاستگذاری اشاره کرد و گفت که هنوز در ابتدای راه همکاریهای گسترده دانشگاهیان با صنعتگران و سیاستگذاران هستیم. به گفته ذوالقدر، پیوند دانشگاه با حوزه سیاستگذاری کلان و حکمرانی اهمیت زیادی دارد. او گفت: «بهعنوان دبیر مجمع تشخیص مصلحت دغدغه و تلاش ما تعیین و تدوین سیاستگذاریهای کلان است. همچنین در این باب نیازمند تعیین چهارچوبها و راهبردهایی برای سیاستگذاریهای کلان هستیم. برای تدوین این سیاستگذاریها که عالیترین سطح سیاستگذاری در کشور هستند، به همراهی دانش و دانشگاه نیاز داریم.»
دبیر مجمع تشخیص مصلحت در ادامه سخنان خود افزود: «برای ارزیابی و بازنگری سیاستهایی که تاکنون انجام شده، همچنین روزآمدسازی باید از دانشگاهها کمک بگیریم و دست کمک به سمت همهی بخشهای دانشگاهی دراز میکنیم. باید حکمرانی دانشبنیان را مبتنی بر مبانی علمی و دانشی پیش ببریم و از آن در اداره درست کشور استفاده کنیم.»
محمد قمی، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، سخنران بعدی این همایش بود. قمی، از ویژگیهای رضا روستاآزاد و تجربههای او در طلبگی و رزمندگی گفت. به گفته رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، باید نسل جوان را با افراد اندیشمندی نظیر رضا روستاآزاد آشنا کرد و نسبت به شناخت چنین افرادی، کوتاهی نکرد. از ویژگیهایی که محمد قمی درباره رئیس سابق دانشگاه شریف مطرح کرد، جدی گرفتن صنعت، اهتمام به دانشگاه و اصلاح حکمرانی، همچنین توجه به فناوریهای جدید بود.
رئیس سازمان تبلیغات اسلامی در سخنانش روی جمله معروفی از امام خمینی تاکید کرد. قمی معتقد است دلیل آنکه امام خمینی دانشگاه را مبدا همهی تحولات دانسته این است که دانشگاه معنا و مقصد تحولات نیست، اما مبدا آن است و در دانشگاه باید اتفاقات مهمی را رقم بزند.
اهدای نشان ملی یونسکو به خانواده رضا روستاآزاد
در ادامه همایش دانشگاه و حکمرانی، علیاکبر متکان، دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو، نشان ملی یونسکو را به خانواده دکتر روستاآزاد اهدا کرد. سپس سجاد روستاآزاد، رئیس ایستگاه نوآوری شریف از دانشگاه شریف برای برگزاری یادبود پدرش تشکر کرد.
پیوند صنعت و دانشگاه، حرف مشترک سخنرانان یادبود رضا روستاآزاد
روحالله دهقانی فیروزآبادی، معاون علمی، فناوری و دانشبنیان ریاستجمهوری یکی دیگر از سخنرانان این همایش بود. او از خاطراتی که با رضا روستاآزاد داشت گفت و تواضع و بلندنظری را از ویژگیهای رئیس سابق دانشگاه شریف دانست.
معاون علمی، فناوری و دانشبنیان ریاستجمهوری گفت: «سرمایههای کمی مانند دکتر روستاآزاد هستند و باید به دیگران شناخته شوند. به نظرم خوب است که جریان فکری دکتر روستاآزاد، با تاسیس یک موسسه ادامه پیدا کند یا جایزهای برای ادامه یافتن مسیر فکری او ایجاد شود.»
محمدعلی زلفیگل، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری پس از سخنرانی روحالله دهقانی فیروزآبادی، معاون علمی، فناوری و دانشبنیان ریاستجمهوری از رضا روستاآزاد و نقش دانشگاهها در رشد جامعه صحبت کرد.
زلفیگل، اقدام دانشگاه شریف برای فرهنگسازی و یادبود فردی که نقش تاثیرگذاری در رشد نسلهای بعد از خود داشته را ارزشمند دانست. وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با تاکید بر توسعه فرهنگی در دانشگاه و گسترش فرهنگ دانشگاهی اظهار داشت: «دانشگاهها باید نقش بیشتری در جامعه داشته باشند و امیدآفرینی در جامعه دانشگاهی باید افزایش یابد.»
او در ادامه افزود: «ما باید تلاش کنیم نسلهای داناتر، آگاهتر و دیندارتری را تربیت کنیم. یکی از آرزوهای مرحوم روستاآزاد به عنوان استاد این بود که نسلهایی که تربیت میکند، از نسلهای قبل سرآمدتر و با دانش، آگاهی و دینداری بیشتری باشند. امیدوارم که این اتفاق بیفتد و بتوانیم نسلهای بعدی را آگاهتر و پویاتر تربیت کنیم.»
محمدعلی زلفیگل، پیش از آنکه تریبون را به رئیس مجلس شورای اسلامی بسپارد، قانون جهش دانشبنیان را سند افتخاری دانست که برای این دوره از مجلس باقی میماند و تاکید کرد: «قانون خوب به تنهایی کافی نیست و نیاز به اجرایی شدن دارد. امیدوارم بخشهای نظارتی مجلس بتوانند اجرایی شدن قانون جهش دانشبنیان را مدیریت کنند.»
محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی، یکی دیگر از سخنرانان همایش دانشگاه و حکمرانی بود. قالیباف صحبتهایش را با این مسئله شروع کرد که به دلیل مسئولیتهای زیادی که در مجلس دارد، به جلسات خارج از مجلس نمیرود ولی پیشنهاد حضور در این همایش را خودش مطرح کرده است.
قالیباف از همکاری با رضا روستاآزاد گفت و به تجربیات خودش از زمانی که در نیروی هوایی سپاه بود تاکنون اشاره کرد. رئیس مجلس شورای اسلامی توضیح داد که از دوران جوانی قصد داشته تا جوانان را با صنعت و کاربرد عملی دانش آشتی دهد و این کار با همکاری با رضا روستاآزاد اجرایی شده است.
قالیباف از فرصت پیشآمده به بهانه نام این رویداد استفاده کرد و به ارائه مطلبی در زمینه حکمرانی پرداخت. در متنی که رئیس مجلس قرائت کرد، آمده است: «بعضیها حکمرانی را به معنای نظام سیاسی میبینند، اما در نظام سیاسی میتوان شیوههای مختلفی از حکمرانی را اجرایی کرد.» او افزود: «ما معتقد به مردمسالاری دینی هستیم. مردمسالاریای که برگرفته از دین و پشتگرم به دین است و هر گونه مردمسالاری که به تحقق دین کمک نکند را مخدوش می بینیم.» به گفته قالیباف، مردمسالاری فقط یک نظریه نیست و وقتی صحبت از مردم میشود، منظور او همهی مردم است و خدمترسانی به همه مردم در اولویت آنهاست.
رئیس مجلس شورای اسلامی، انقلاب اسلامی ایران را انقلابی با اصالت فرهنگی دانسته و معتقد است که الگوی حکمرانی باید پایهای فرهنگی داشته باشد. او بر این باور است که حکمرانی باید از جنس فرهنگ باشد و با پیوند صنعت و دانشگاه میتوان طرحهای فرهنگی ایجاد کرد.
قالیباف، حکمرانی فرهنگی را به دو بخش حکمرانی دانشبنیان و داناییمحور تقسیم میکند. به گفته رئیس مجلس، حکمرانی دانشبنیان در زمینه علومپایه و حکمرانی دانایی محور، در رشتههایی چون علوم اجتماعی، فلسفه و هنر شکل میگیرد. او در این خصوص به حاضران مراسم یادبود دکتر رضا روستاآزاد گفت: «هدایت کشتی یا هواپیمای حکمرانی بدون این دو بال محال است. ما باید علمی تشخیص بدهیم و سیاسی تصمیم بگیریم. باید یک درک فرامرزی به حکمرانی داشته باشیم.»
افتتاح جایزه فناوری و حکمرانی روستاآزاد
در پایان مراسم یادبود رضا روستاآزاد، رئیس سابق دانشگاه صنعتی شریف، جایزه فناوری و حکمرانی روستاآزاد با حضور رئیس مجلس شورای اسلامی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، همچنین معاون علمی، فناوری و دانشبنیان ریاستجمهوری افتتاح شد.
این جایزه که با همت صندوق نوآوری و شکوفایی، کمیسیون یونسکو، بنیاد آتیهپردازان و ایستگاه نوآوری شریف و با پیشنهاد روحالله دهقانی فیروزآبادی به مرحله اجرا رسیده است، به ایدههای پیونددهنده صنعت و دانشگاه تعلق میگیرد.
جایزه فناوری و حکمرانی روستاآزاد، معادل ۴۰ هزار دلار تخمینزده شده و گفته میشود که ۲۰۰ هزار دلار تسهیلات قرضالحسنه نیز به آن اضافه شده است. این جایزه، به طرحهای نوآورانه ارتباط دانشگاه و صنعت، طرحهای سیاستی در حوزههای مختلف و دیپلماسی نخبگانی و ارتباطات بینالمللی تعلق میگیرد.