دبیر نمایشگاه اینوتکس 2023 در گفت‌و‌گو با همیار کارآفرین:

چهره جدید اینوتکس با رویداد فینوتکس

چهره جدید اینوتکس با رویداد فینوتکس
در ۳۰ فروردین ۱۴۰۲ ساعت ۱۱:۰۶ ق.ظ

نمایشگاه اینوتکس 2023 با حضور شرکت‌های داخلی و خارجی در اردیبهشت‌ماه برگزار می‌شود. در کنار این نمایشگاه، رویداد فینوتکس هم با همت پارک علم و فناوری پردیس برگزار خواهد شد. نمایشگاه‌های که سعی دارند تعامل و ارتباط میان بخش‌های مختلف اکوسیستم نوآوری کشور را بیشتر کنند. برای اطلاع بیشتر از جزئیات برگزاری و اهداف اینوتکس 2023، گفتگویی داشتیم با سجاد عباسی فشمی، دبیر نمایشگاه امسال که در پارک علم‌ و فناوری پردیس میزبان همیار کارآفرین بود.

چه مشکلات و چالش‌های در مسیر برگزاری نمایشگاه اینوتکس 2023 وجود داشته و دارد؟

قطعا مسیر برگزاری نمایشگاه خالی مشکل نبوده است. مشکلاتی که اتفاقا کم هم نبوده‌اند. اینوتکس مانند یک استارتاپ است که در حال رشد است. بخش عمده‌ای از هزینه‌های اینوتکس توسط بخش دولتی تامین نمی‌شود و باید راهکارهایی جهت جذب سرمایه از بخش خصوصی اندیشیده شود. بحث تورم و مشکلات اقتصادی فشار زیادی را به برگزاری نمایشگاه وارد می‌کند.

محدودیت‌هایی که در فضای مجازی ایجاد شده است نیز بر مشکلات افزوده است به ویژه در بحث جذب مخاطب‌هایی که در این حوزه تاثیرگذار محسوب می‌شدند. اینها البته مشکل کل اکوسیستم است. سعی بر این است که با وجود این مشکلات، برنامه بسیار خوبی  در شان اکوسیستم استارتاپی و نوآوری ایران برگزار شود.

در نمایشگاه اینوتکس 2023 شاهد چه تغییراتی نسبت به سالهای گذشته خواهیم بود؟ چه بخش‌های جدیدی به نمایشگاه امسال اضافه شده است؟

اینوتکس از زمان شروع برگزاری آن تا به امروز، سه نسل را پشت سر گذاشته است. از سال 98 نسل سوم شروع شد و شعار آن تمام زیست‌بوم نوآوری و فناوری زیر یک سقف بود. در این نسل سعی شده بود تا تمام اعضای حاضر در زیست‌بوم نوآوری حضور داشته باشند. چارچوب کلی این دوره هم زیر مجموعه نسل سوم قرار می‌گیرد.

ما هر سال سعی می‌کنیم یک رشد کمی از تعداد بازدیدکنندگان و شرکت‌کنندگان داشته باشیم و برآورد ما، برای امسال هم همین طور است. امسال ظرفیت غرفه‌های نمایشگاه پیش از عید تکمیل شده بود که نشان می‌دهد از نظر مخاطب رو به رشد هستیم. در بحث کیفی هم اینوتکس 2023 با یک رویداد تامین مالی و سرمایه‌گذاری به نام فینوتکس همزمان است.

امسال اولین دوره رویداد فینوتکس است. در سالیان قبل، یکی از اهداف ما رشد فرهنگ سرمایه‌گذاری در این بخش بود. هدف اصلی این رویداد جذب سرمایه از بنگاه‌های بزرگ اقتصادی کشور و هدایت آن به سمت اکوسیستم نوآوری است. درواقع بزرگ‌ترین تفاوت این دوره با دوره‌های پیشین برگزاری فینوتکس در کنار اینوتکس است.

با توجه به اتفاقاتی که در سال گذشته رخ‌داد مانند اختلال در اینترنت که باعث ضرر اعضای اکوسیستم شد، سعی کردیم اقدامات گوناگونی را در این زمینه انجام دهیم. تلاش شد با همکاری بانک‌های دولتی یک سبد تسهیلاتی را تشکیل بدهیم تا به واسطه رقابت‌ها و رویدادهای که برگزار می‌شود، در اختیار استارتاپ‌ها قرار بدهیم.

همچنین امسال سعی شده است به صورت ویژه‌تر، بخشی را تحت عنوان فروم‌حکمرانی داشته باشیم. هدف این است که در این بخش دعوت کنیم از سیاستگذاران حوزه فناوری و نوآوری کشور تا بیشتر با دغدغه‌های فعالان این بخش آشنا شوند. امیدواریم در زمینه تعامل بخش سیاستگذاری و کسب‌و‌کاری ، اینوتکس یک نقطه شروع خوب باشد.

در بحث حضور شرکت‌های خارجی، اینوتکس 2023 شاهد حضور شرکت‌های روسی خواهد بود. کشور روسیه به  عنوان کشور همکار  اینوتکس 2023 معرفی شده است. متاسفانه علی‌رقم تلاش‌های صورت گرفته برای حضور نمایندگان سایر کشورها، به دلیل برگزاری همزمان نمایشگاه ایران‌اکسپو با اینوتکس، این تلاش‌ها ناکام ماند. البته در تعاملی که با نمایشگاه ایران‌اکسپو صورت گرفته است، قرار بر تبادل مخاطب است.

 

همچنین بخوانید:

استارتاپ‌ها با «معرکه» در اینوتکس معرفی می‌شوند

فینوتکس به کمک تامین سرمایه شرکت‌های نوآور و فناور می آید

 

به دلیل مشکلات زیرساختی و رگولاتوری، سال 1401 برای بسیاری از فعالان و شرکت‌های حوزه فناوری و استارتاپی ناامید‌کننده و آسیب‌‌زننده‌ای بود. با توجه به این مشکلات، در اینوتکس 2023 طرحی برای کمک به اقتصاد دیجیتال کشور در نظر گرفته شده است؟

در پارک فناوری پردیس، ما ارتباط بسیار نزدیکی با زیست‌بوم نوآوری کشور داریم و با مشکلات و چالش‌های آنها آشنا هستیم. متاسفانه به دلیل مشکلات سال گذشته، وقفه‌ای در مسیر حرکت شرکت‌های این حوزه به وجود آمده است. وقفه‌ای که برای فعالان اقتصاد دیجیتال محسوس‌تر بوده است.

به اعتقاد من برگزاری همچنین رویدادهایی به تعامل و گفت‌و‌گوی بخش‌های مختلف باهم کمک می‌کند. گاهی اوقات سیاست‌گذاران و فعالان اقتصادی از وضعیت طرف مقابل اطلاعی ندارند و با چالش‌ها و راهکارهای همدیگر آشنا نیستند. هرچقدر تعامل این دو بخش با یکدیگر بیشتر باشد، سیاستگذاری‌ها در این بخش به صورت مناسب‌تری اتخاذ می‌شود. فواید چنین تعاملی را در سالیان گذشته دیده‌ایم و امیدواریم این تعامل در این دوره افزایش پیدا کند.

در سال گذشته تمام کمیسیون‌های مجلس با این نمایشگاه ارتباط گرفتند و از آن بازدید کردند. در  اینوتکس 2023 سعی شده است تا جمع بیشتری از نمایندگان را میزبانی کنیم. هدف این است که با فعالان اکوسیستم نوآوری و چالش‌های آنها بهتر آشنا شوند و قدم‌های مثبتی در جهت رفع این مشکلات برداشته شود. در کنار این، از بخش‌های مختلف حاکمیتی دعوت‌های گسترده‌ای را انجام داده‌ایم تا در نمایشگاه حضور داشته باشند.

همچنین همانطور که پیش‌تر اشاره کردم، امسال بخش فروم‌ حکمرانی را هم خواهیم داشت. این بخش شامل چهار قسمت است که به موضوعاتی مثل فیلترینگ، مهاجرت نخبگان و قانون جهش تولید دانش‌بنیان‌ها خواهد پرداخت. در چارچوب این بخش، هم از بدنه بخش خصوصی برای بیان مشکلات دعوت شده است و هم از تصمیم‌گیران بخش دولتی و حاکمیتی. تلاش این بوده است که امسال این ارتباط نسبت به سال‌های قبل بهتر و بیشتر باشد.

در طرف دیگر برنامه‌های مثل فینوتکس و سبد تسهیلاتی نیز با هدف کمک به اقتصاد دیجیتال طرح‌ریزی شده‌اند. در واقع نگاه این بود که اگر قرار بر سرمایه‌گذاری است، این سرمایه‌گذاری توسط بخش خصوصی صورت بگیرد و اگر نیاز به تسهیلات است، استارتاپ‌ها بتوانند از آنها به روشی راحت‌تر استفاده کنند.

یکی از مهم‌ترین بحران‌های که در حال حاضر ایران و به‌ویژه بخش استارتاپی با آن روبه‌رو است، بحران مهاجرت است. متاسفانه در این سالها روند مهاجرت سیر صعودی بی‌سابقه‌ای داشته و برخی از موفق‌ترین افراد در حوزه فناوری را با خود درگیر کرده است. آیا اینوتکس 2023  به این بحران اندیشیده است و قصد دارد بخشی را به آن اختصاص دهد؟

اینوتکس به عنوان یک نمایشگاه اکوسیستم استارتاپی تلاش دارد تا دغدغه‌ها منتقل شود. ما می‌خواهیم فضای ایجاد شود که اگر یک شرکت استارتاپی که به دلیل مشکلات گوناگون در فکر مهاجرت است، بتواند با تصمیم‌گیران بخش حاکمیتی ارتباط بگیرد و از کمک‌های آنها در جهت رفع مشکلات خود بهره ببرد. با توجه به رسالتی که در خصوص مسئله مهاجرت برای خود قائلیم، تمرکز این بوده است که در موضوعاتی که احساس کردیم می‌توانیم بلندگوی بخش‌استارتاپی باشیم، دغدغه‌های آنها را به گوش دیگران برسانیم. در واقع تمام توانی که یک نمایشگاه فناوری می‌توانسته است در زمینه بحران مهاجرت داشته باشد را خرج کرده‌ایم و امیدواریم که ماحصل آن نیز چشم‌گیر باشد.

بخش بزرگی از صنعت کشور با نیازهای گوناگونی مواجه است که بخشی از آن با کمک اکوسیستم استارتاپی کشور قابل حل است. با این وجود، ارتباط میان این دو به صورت موثر در سالیان گذشته شکل نگرفته است. برنامه‌ای برای ارتباط بخش صنعتی با تیم‌های نوآور در این نمایشگاه در نظر گرفته شده است؟

از سه سال پیش، یک فعالیتی با نام ریورس‌پیچ را در کنار اینوتکس شروع کردیم. این بخش در رویدادهای فناورانه جهان یک بخش معمول است تحت عنوان رویدادهای ارائه نیازهای فناورانه. فاصله‌ای که میان صنعت و بخش استارتاپی و نوآوری وجود دارد، در اکثر مواقع حاصل این است که محصولات دانش‌بنیان تولیدی، اصلا مورد نیاز صنعت نیست.

در اینوتکس سعی شده است تا فضایی ایجاد شود که هم شرکت‌ها محصولات خود را معرفی کنند و هم صنعت نیازهای خود را بازگو کند. رسالت تمام نمایشگاه‌های نوآوری و استارتاپی معرفی محصولات شرکت‌های اکوسیستم است. اینوتکس نیز از این مسئله مستثنی نیست و محصولات شرکت‌ها به بهترین شکل در این نمایشگاه معرفی می‌شود.

همچنین در طرف مقابل، با توجه به ظرفیت نمایشگاه ما، هر سال برای حضور چند صنعت و ارائه نیازهای خود در اینوتکس برنامه‌ریزی می‌کنیم. سال به سال نیز بر تعداد این صنایع افزود می‌شود. در اینوتکس 2023، پنج بخش صنعتی از جمله لوازم خانگی و تجهیزات پزشکی حضور دارند. در سالهای گذشته نیز به نیازهای بخش معدن و خودروسازی پرداخته شد.

البته این بحثی نیست که در چهار روز به نتیجه برسد اما تمام توان اینوتکس همین است که از آن دریغ نکرده است. تلاش شده است که بار اصلی این بخش نیز روی‌ دوش بخش خصوصی باشد و بخش دولتی در آن نقش کوچکی داشته باشد.

مهم‌ترین دست‌آوردهایی که این نمایشگاه می‌تواند داشته باشد چه مواردی هستند؟

در تمام رویدادهای که در بخش فناوری و نوآوری جهان برگزار می‌شود، هدف و انگیزه اصلی گردآوری تمام اجزای اکوسیستم نوآوری در کنارهم و ایجاد شبکه‌سازی و گسترش تعامل است. اینوتکس هرچقدر بتواند گفتگو و تعامل افراد موثر در اکوسیستم را باهم بیشتر کند، موثرتر خواهد بود.

در کنار این مسئله، گفت‌و‌گوهایی که به تبادل مالی ختم می‌شوند نیز سنجش خوبی برای اندازه‌گیری میزان موفقیت نمایشگاه است. هرچقدر بتوانیم نمایشگاه را از نظر تجاری قوی‌تر کنیم و ارتباطات را به سمت همکاری سوق دهیم، موفق‌تر خواهیم بود. در واقع ما می‌خواهیم صنعت و سرمایه‌گذاران را بهتر و بیشتر به استارتاپ‌ها و دانش‌بنیان‌ها وصل کنم. همچنین به دنبال این هستیم که جلسات اولیه در نمایشگاه ادامه‌دار شوند و فقط محدود به نمایشگاه نمانند. یکی از وظایف رویداد کافه سرمایه که در کنار اینوتکس امسال برگزار می‌شود، گسترش همین تبادلات تجاری است.

 

https://hamyarekarafarin.com?p=5921